2021-02-10 09:28:02• hírek • Bede Emőke

A Szatmár megyei bíróságokat sem kerülte el a koronavírus

A Szatmár Megyei Törvényszék és a bíróságok működését is megnehezítette a 2020 tavaszán berobbant koronavírus-járvány: az óvintézkedések miatt át kellett szervezni a munkát, és olykor bizony maguk a bírók is lakhelyi elkülönítésbe kellett vonuljanak az intézménybe bejutott kórokozó miatt.

A törvényszék 2020-as évértékelőjéből kiderül, a legelső óvintézkedéseket már március közepén bevezették: napi két órára csökkentették az ügyfélfogadás idejét, de ez alatt is gyakran szellőztettek, a két óra leteltével pedig fertőtlenítették a helyiségeket. Ezeken felül szellősebb időbeosztást követve ütemezték be a soron következő tárgyalásokat, a polgárokat pedig arra kérték, a szükséges dokumentumokat elektronikus formában küldjék be, ezzel is csökkentve az épületben megforduló emberek számát.


Ugyanezt a célt szolgálta az is, hogy az olyan ügyekben, ahol elégséges volt csupán az ügyvéd jelenléte, az érintetteknek a távolmaradást ajánlották. A szükségállapot bevezetése után az óvintézkedéseket tovább szigorították, s ezeket a készenléti állapot ideje alatt is betartották. A jelentés szerint az intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a munkatársak csak elenyésző számban betegedtek, s ők sem az intézményen belül fertőződtek meg.


Elkülönítésben a bírók és a jegyzők

A szatmári bíróság 2020-as munkáját nagyban megnehezítette a pandémia. Tavasszal csak a sürgős ügyeket tárgyalták, június és december között pedig csak az óvintézkedéseket betartva lehetett tárgyalásokat tartani, s ezek érezhetően visszavetették a bíróság hatékonyságát. A helyzetet pedig csak tovább nehezítette az, hogy októberben a bírók és a jegyzők között is felütötte fejét a koronavírus: tizenegy bíró közül négy karanténba került, így a kiesést a kollégák csak túlóra árán tudták pótolni.


A legérintetteb e kérdésben a bűnügyi részleg volt: itt csak egyetlen bíró maradt talpon, kettő ugyanis karanténba került, egy pedig egészségügyi szabadságát töltötte. Épp ezért arra is volt példa, hogy a polgári jogi ügyekkel foglalkozó részleg ítészei szálltak be erősítésként. A legkritikusabb időszak azonban kétségtelenül az volt, amikor októberben két alkalmazottról is kiderült, hogy fertőzöttek, így minden bírót és hét törvényszéki jegyzőt is elküldtek tesztelésre. A visszaérkezett eredmények azt mutatták, 3 bíró és egy jegyző is megkapta a vírust, ezért az intézmény több napra felfüggesztette a tevékenységét.


A nagykárolyi bíróság munkáját is jelentősen visszavetette a pandémia, viszont a bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően itt mindösszesen egyetlen fertőzést regisztráltak a tavalyi évben, egy bíró és két jegyző pedig azért került lakhelyi elkülönítésbe, mert a pozitív személy közvetlen kontaktjainak számítottak. Ami pedig az avasfelsőfalui bíróságot illeti, 2020-ban egyetlen igazolt fertőzést sem jegyeztek. Az első fertőzéses esetet 2021. január 6-án regisztrálták, amikor is egy jegyző tesztje hozott pozitív eredményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: